Isnin, 20 Disember 2010

D.I.Y REPAIR DAN SERVICE ALATAN ELEKTRIK

Belajar service and repair alatan elektrik dan elektronik di rumah.
Hari ini saya akan berkongsi pengalaman dengan anda,bagaimana cara membaiki barangan elektrik dan elektronik.mudah tetapi memerlukan sedikit keberanian untuk melakukannya atau ada yang mahu berkongsi pengalaman di sini.

Sistem  yang dijumpai dipasaran menggunakan dua sistem yaitu manual dan elektronik. Bagi sistem elektronik, anda harus berhati-hati jika ingin membaikinya sendiri dan anda harus mempunyai asas elektrik dan elektronik.




Contoh barangan yang akan kita bincangkan di sini...
1.Mesin basuh automatik
2.Peti sejuk
3.Air cond

1.MESIN BASUH AUTOMATIC
 Banyak perkara yang menyebabkan komponennya sering rosak. Salah satu sebabnya adalah kerana penggunaan atau karena faktor usia komponen itu sendiri.







Apa sahaja barang yg kita perlukan untuk membaiki mesin basuh:
-pemutar skru
-spana
-multi meter
-alat pemeteri
-dll



Apa sahaja kerosakan yang selalu kita jumpa pada mesin basuh?
-air tidak keluar.
-air tidak masuk.
-air keluar perlahan - lahan
-air masuk perlahan - lahan
-tidak boleh membasuh
-tidak boleh mengeringkan
-bunyi bising di waktu pengeringan
-basuhan tidak bersih,kurang kuat daya pusingan

Getah pembuangan air
 1.Air tidak keluar.
Ini disebabkan paip pembuangan air sudah tersumbat, biasanya akibat kotoran yang melekat disitu atau termasuk duit siling.

Caranya periksa getah dekatan pangkal paip saluran air keluar, keluarkan kotaran atau duit siling yang melekat disitu.





Water pam
2.Air tidak masuk.
Hidupkan mesin basuh dan periksa volt ac menggunakan multi meter pada water pam biasanya 230v ac, Jika ada, pam air harus diganti baru.







3.Air keluar perlahan - lahan.
 Ini disebabkan paip pembuangan air sudah tersumbat, ini juga disebabkan kotoran atau duit siling.






4.air masuk perlahan - lahan
  Anda hanya perlu menukar pam airnya sahaja, ini karena ianya juga sudah tersumbat. Lihat contoh gambar di atas.

5.Tidak boleh membasuh
  Selalunya terdapat beberapa sebab kenapa tidak boleh membasuh antaranya:
  -Alarm berbunyi ketika hendak membasuh. Ini selalunya disebabkan kerosakan pada suis pintu atau magnet  pada pintu sudah hilang.
  
                                     Getah pada motor
getah pengikat pada motor...kalau anda lihat getah sudah terlalu longgar sebaiknya nya tukar dengam getah baru.









atau piring bahagian dalam sudah longgar, kekerapan membasuh akan menyebabkan semakin lama gigi pada piring menjadi haus atau batang besi sudah patah. Ini karena beban pakaian terlalu banyak.








                                                   Level air
Jika level air tidak berfungsi dengan baik untuk meyukat air, ini disebabkan getah sudah bocor. Jadi ianya tidak akan boleh membasuh..Getah ini selalunya ia terletak bahagian atas belakang...ciri ciri nya terdapat 2 atau 3 wayar dan terdapat saluran getah yang menuju ke tamble bahagian bawah.





                                                  


                                                      6.Tidak boleh mengeringkan.

 cth: Selenoid
 Lihat bahagian bawah  dekat paip air yang mula mula keluar, di situ terdapat selenoid yang berfungsi untuk menarik getah supaya air dapat keluar. Cuba hidupkan mesin basuh dan cuba spin, lihat adakah selenoid tersebut menarik getah? Jika tidak, periksa voltannya dan ia mesti pada 220v ac. Tukarkan selenoid tiada bacaan meter ditemui.

Sewaktu anda menekan butang spin, alarmnya berbunyi, ini adalah masalah pada magnet pintu atau suis pintu bukan selenoid.



7.Bunyi bising sewaktu pengeringan
  Ini berpunca dari bearing pada gearbox, selalunya lebih mudah anda tukarkan satu set tamble. Ini karena cara membukanya komponen ini terlalu rumit dan memerlukan banyak masa.
                                                    

  8.Basuhan tidak bersih atau kurang kuat daya pusingannya.
  Cuba periksa getah pada motor mungkin ia sudah longgar.
  Jika ianya sudah longgar, tukar dengan yang baru.  







atau piring bahagian dalam sudah longgar, cuba buka dan lihat gigi bahagian tengah tersebut. Adakah ianya sudah haus??















2.PETI SEJUK


Membaiki peti sejuk memang memerlukan banyak modal bila kerosakan tersebut melibatkan gas atau kompresor dan memerlukan pengalaman di dalam bidang ini.Oleh itu, saya hanya akan membincangkan kerosakan yg bukan melibatkan dengan gas atau masalah elektronik. Ini kerana masalah elektronik memerlukan penelitian pada arus litarnya dan sukar untuk dijangka. Jika anda ingin sila PM saya dan kirim kan foto jenis elektronik tersebut kepada saya.






1.Peti kurang sejuk
 Peti kurang sejuk bukan berati gas sudah habis,cuba lihat dahulu bahagian tempat beku (frezer) apakah dia terdapat ais di bahagian diding peti?

Glass heater
jika ya, berati gas tidak habis,tetapi heater nya tidak berfunggsi dengan baik,
heater ada 2 bentuk pertama berbentuk kaca (glass heater) yang kedua melekat di dekat paip gas yang berbentuk paip almanium.
untuk melihat heater tersebut berfungsi dengan baik atau tidak boleh kita cuba dengan tegangan 230v ac di kedua dua wayar tersebut.



Contoh heater yang melekat pada paip gas

















Thermastat heater

Thermastat heater
thermostat heater berfunggsi sebagai suis sejuk,ia akan secara automatic on bila ia di paras beku.
selalu nya thermostat heater ini rosak, bila ia sudah masuk air atau warna di dalam plastik nya sudah kelihatan kotor.











Timer
timer:  ia berfunggsi untuk pembagi masa,on compresor atau heater,kalau ia rosak  di kedudukan heater maka compresor tidak akan hidup,dan sebalik nya.
















Thermostat temperature
thermostat berfunggsi untuk pembatas suhu dan ianya boleh di ubah ubah sesuai dengan kehendak kita...selalunya kalau ia rosak compresor tidak akan mati kecuali time on heater,dan ini salah satu penyebab  elektrik boleh trip.






barang barang di atas adalah penyakit yang lazim saya jumpa.
untuk pertanyaan atau pemanbahan PM saya.



penghawa dingin (aircond)



kompresor merupakan salah satu alat yang sangat penting untuk menyejukkan udara.karena ia berfunggsi untuk mengepam gas.
 selalu nya gas yang di gunakan adalah gas R22.



beberapa barang yang ada di dalam autdoor ini yaitu:
-kompresor
-kondensor 
-kapasitor
-fan (kipas)
-gas

berikut kerusakan kerusakan yang sering saya temui:


kotoran
jika kita rasa kurang sejuk cuba periksa kotoran habuk yang melekat pada kipas indorr ini menyebabkan angin yang keluar tidak begitu laju.












dan jika kita sidah membersihkan kipas dan angin tersebut juga tidak terlalu kuat,maka anda harus menukar capasitor dan kalau tidak boleh juga maka fan motor harus di ganti.














Kipas autdoor tidak begitu kuat.
jika kipas autdoor tidak begitu kuat atau langsung tidak menyala,ia akan menyebabkan kompresor akan mati dengan sendirinya,ini karena kompresor sudah terlalu panas,caranya cuba ganti kapasitor yang bewarna hitam seperti contoh dibawah.kalau juga tdak laju,motor kipas harus di ganti yang baru.


Kapasitor
cuba perhatikan dan dengar baik ,apakah kompresor anda sebentar on dan sebentar off tetapi kipas aut door tetap hidup,selalu nya ini di sebabkan oleh kapasitor yang sudah rosak,cuba ganti dan test kembali.
kapasitor yang warna putih seperti contoh di sebelah.












Errors
jika kita lihat pada display indorr dia di tulis ER,ini selalu nya sensor temperature dah rusak.


Gas
untuk melihat gas cukup atau tidak kita boleh melihat dari udara yang kita rasakan, lihat di autdorr apakah udara yang keluar cukup panas,jika udara tersebut tidak cukup panas maka gas sudah berkurangan. 


untuk pertanyaan atau saran sila PM saya..












123 ulasan:

  1. apa nak jadi sampai sekarang zzzzzzzzzzz

    BalasPadam
  2. IF MESIN BASUH MANUAL, TIDAK BOLEH MENGERING DAN MEMBASUH, APA Y ROSAK?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cek fius pada plak dan fius bahagian dalam bodi,selalu nya kalau fius putus motor spin ada masalah

      Padam
    2. Mgkin transistor yg mcm bom tu rosak

      Padam
  3. klu mesin basuh berpusing satu arah pe msalahnye plak bro???

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau mesin basuh berpusing satu arah selalu nya transistor pada board yang rosak

      Padam
    2. ade no fon? nk tanye byk ni pasal peti ais

      Padam
  4. masalah mesin basuh saya (LG WF-T800), air yang masuk akan keluar semula tak boleh bertakung untuk proses membasuh, apa masalahnya ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. selalu nya kotoran atau duit siling pada paip air bahahian bawah sehingga air terus keluar

      Padam
    2. add saya di fb ( silap mata shahmagix

      Padam
  5. Saya da tuka glass heater tp tak sejuk d sebelah bawah..tpt beku normal..fan ok.

    BalasPadam
  6. kalau mesin basuh berpusing satu arah selalu nya transistor pada board yang rosak

    BalasPadam
  7. kalau mesin basuh air masuk,boleh membasuh sampai habis tapi air masuk tidak berhenti...apa masalahnya??water pam ke yang rosak..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. masalah pada suis lever air......

      Padam
  8. water level, (level air)lihat seperti gambar di atas!

    BalasPadam
  9. Lau gas peti ais hbs,peti ais boleh trip ke? Sblm ni peti ais saya kurang sejuk dan xmembeku..apa yg saya kne wat? Topap gas k? Anggaran kos utk topap gas berapa? Dan boleh x saya isi sndiri? Dan dimana saya nk bli gas tu?

    BalasPadam
  10. salam bro..tumpang tanya...kebiasaannya bila on aircond, lampu outdoor menyala, menandakan kompresor sedang berfungsi. kalau lampu outdoor menyala tp kompresor tak berfungsi cuma kipas je yang berfungsi apa masalah ye? ada kwn bgtau kapasitor..kalau kapasitor yang rosak, apa sebabnya ye? mohon penjelasan..tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. elektric yang masuk ke kapasitor tinggi menyebabkan kapasitor selalu rosak

      Padam
  11. 1. aircond rumah saya bau hapak, tapi dia masih sejuk.
    2. outdoor aircond bunyi bising,jenis samsung. saya cek kipas ok jer , jalan laju , tak longgar. apa masalah dia , harap dapat bantuan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. cek indor selalu nya dah terlalu kotor...buat service 3 bulan sekali..
      selalu nya kompresor yg berbunyi kuat...

      Padam
  12. salam bang...mesin basuh saya (auto) xboleh nak basuh dgn rinse...tp spin boleh..kalau nak repair agak2nya brapa ye kosnya??

    BalasPadam
  13. Bro , compresor peti sejuk Sharp 2 pintu saya mati tiba, pusing kat timer dia hidu balik ..lepas tu mati balik ..kena pusing timer balik baru hidup compresor balik...asyik kena pusinf timer jer ...thermostat heater rosak ke atau glass heater ?

    BalasPadam
  14. Salam ... Peti ais sy termatikn slme 1 hari... Bile hdpkn blik dea x sjuk... Tp blower hdp.. xda tnd gas bocor... Apa.sebb ea...

    BalasPadam
    Balasan
    1. cek fan bahagian freezer selalu nya kalau peti di simpan terlalu lama fan jadi jem

      Padam
  15. Salam...nak tanya la ...washing machine sy Bunyi bising sewaktu pengeringan..agak2 kalo kos utk tukar set tamble lg murah dr beli washing machine baru ker ek?

    BalasPadam
  16. salam.saya nak tanya..aircond tak sejuk..lepas repair..sejuk.kejap..lepas tu tak sejuk...repair.dan rambah gas..sejuk kejap..lepas tu tak lagi...mcmana nak cek kebocoran gas..dan macaman nak tampal kalau boleh

    BalasPadam
  17. Salam...nk tanya, kat mana boleh dptkan alat ganti timer dan defrost switch?...org yg dtg repair bgtau dua alat tu rosak. Kalau boleh bgtau kt mna kedai jual spare part tu area shah alam/ lembah klang. Tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. kedai kat jalan meru klang, ade jual kedai component elekronik.kat situ ade jual

      Padam
    2. ad nama kedai tu tak?

      Padam
  18. Saya pengguna Peti sejuk LG 2 pintu..Dah lebih dari 15 thn guna tak pernah rosak.
    sekarang telah timbul masalah:-
    1)Air keluar dari dlm peti kluar mengalir keluar..
    2)Bhgn pintu kedua sayuran tak tahan lama cepat lembab

    Apa masalah pada peti saya..TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. selalu nya paip pembuangan air tersumbat...itu menyebabkan bawah jadi kurang sejuk dan meleleh nya air...

      Padam
  19. terima kasih sgt utk tips...nk basuh baju td tp mesin basuh langsung tk nk rotate,....keluarkan baju2 jumpa magnet....pasang balik kat klip pintu terus ok....misi berjaya

    BalasPadam
  20. askum bang sy nak tyk apa masalah bila coperase kat kejap2 and apa bila di isi gas tak kuat pulak gas tu masuk pi coperase dan akhir sekali boleh ke icond rumah guna R134 kalau tak ada R22

    BalasPadam
  21. salam tuan..nak tanya kalau mesin basuh automatik boleh spin tapi xboleh basuh..apa punca dan cara nak solve..

    BalasPadam
  22. askum,

    nak tanya sy guna mesin basuh LG modwl WF-T700.
    masalah magnet kat pintu hilang.
    boleh tahu ada cara lain tak nak settle kan masalah nie atau tahu tak kat mana nak cari magnet tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. bro tak payah gune magnet lg terus jek sambung wire kat suis yg perlu magnet tu. selesai...

      Padam
    2. wayar yg mana 1 bro.. kat pintu tu xder wayar pun.. klu ada pic ok gak bleh refer...

      Padam
  23. Salam bro, peti sejuk umah tiba2 x hidup, knp ya? Dah check plag ok, dan fuse kepala plag 3 pin pun ok

    BalasPadam
  24. kalau pintu tempat freeze yg plastik tu patah . ada gantian ke tak ea? tmpt freezer jd tak sejuk dah sebab tak ada penutup .

    BalasPadam
  25. assalam dimana boleh sy dap semua alat dlm peti ais LG 2 pintu seperti tray telur, bekas sayur dan lain2 tray?

    BalasPadam
  26. Peti sejuk rumah saya tak boleh hidup.bila hidupkan suis terus trip kat main switch.kepala plug semua ok.minta bantuan sikit bro.

    BalasPadam
  27. Kenapa air mesin basuh tercabut setiap kali membasuh.maksudnye kalo tak press start,air akan tolak paip sampai tercabut.

    BalasPadam
  28. mesin basuh panasonic saya...tak nak basuh...mungkin level air takberfungsi....bila chek ada satu hose kecil dari tab mesin ke bhgn atas bocor...adakah ini punca masalah....

    BalasPadam
  29. Salam mesin basuh saya jenis panasonic fully auto, tak boleh on langsung, fius kat kepala plug ok. Apa yg perlu di cek lagi agaknya. Tks

    BalasPadam
    Balasan
    1. panasonic selalu nya board rosak...

      Padam
  30. toshiba ada error code E2,macam mana nak repair?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sensor pintu kot

      Padam
  31. Salam saya guna washing machine toshiba....aritu air tak masuk....pas tukar water valve 230v ok dah...tp masalahnya bila tekan on air terus keluar walaupun tekan hold...apa masalah dia yer

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu toshiba msti pcb board

      Padam
  32. Salam...peti ais sy 2 pintu...atas ok...pintu bwh tempat sayur x sejuk....sy dh brp kali off spai 3 hari..bila on tetap x sejuk juga....tanya kedai...nk repair Rm290....tolonglah klu boleh nk yg low cost sikit....tolong beri tunjuk ajar...tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. defrost sensor @ thermal fuse

      Padam
  33. salam..mesin basuh saya x oleh gerak tp air masuk.bila tekan start dia akan pusing sekejap lps tu stop dan akan keluar "dE" kat skrin dan terus bunyi alarmnya..apa maksud "dE" tu?bagaimana nk baikinya?TQ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pakai mesin basuh LG pun kena masalah yg sama tp tk tau nk baikinya sb skrin ada "dE"

      Padam
    2. de selalu nya sensor pada pintu dah tanggal

      Padam
  34. Assalam, mesin basuh toshiba sy boleh masuk air dan boleh spin...tp lps tu air taknak keluar pulak time nak tukar air...bertakung je air dalam tu...mungkin pam dia rosak..brp kos utk tukar pam tu yer biasanya?

    BalasPadam
  35. Assalmualaikum.Mesin basuh sy jenama sharp ES-1501x Double Pusator.Brg-brg alat gantinya dimana boleh di beli jika di Melaka.nak psg sendiri.TQ

    BalasPadam
  36. mesin basuh model AW 1190S toshiba automatik
    masalah LID LOCK erro E-3 apa masaalahnya

    BalasPadam
  37. salam bro..kat manew boleh beli alat ganti mesin basuh,,area putrajaya

    BalasPadam
  38. nak tanya cara nak buka air cond york 2hp..nak pindah umah..tanya kdai cos buka air cond boleh tahan jugak..kalau boleh nak buat sendiri je..

    BalasPadam
  39. salam..saya guna aircond 1 hospower( acson), masalahnya bila on berfungsi macam biasa, tapi dalam masa beberapa minit je ia auto tidak sejuk,lampu di indor bekelip2,bila matikan dan hidupkan semula ia sejuk balik, tapi perkara yg sama berulang, kata kwn sensornya rosak,tak taulah, tuan boleh bagi tips
















    BalasPadam
  40. saya nak tanya kalau mesin basuh auto,, air x berhenti mengalir before wash.. apa masalh dy?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cek bahagian bawah,lihat paip yg keluar air...selalu nya sersekat dengan barang...

      Padam
  41. air x henti tu maksudnya pressure switch xdpt detect tekanan air dlm tub.terdapat kebocoran dlm sistem.cuba check hos/tube kecil kt blakang wash mach warna putih yg disambung dr tub ke pressure switch.slalunya bocor disebabkn vibration sewaktu spinning.harga tube dlm rm 6 je.

    BalasPadam
  42. Peti sejuk brand Toshiba model tsb-grw26mpb sejuk diatas shj, bawah tak sejuk... APA perlu saya buat selain hantarnya ke kedai?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cek kipas kalau kipas ok cek heater,thermostat heater,atau timer.

      Padam
  43. salam,sy ada pkai peti ais model toshiba 5pintu,pintu yg fridge xsjuk.yg untuk beku ok je.tp yg ats tempat biasa xsejuk.jd apa mslah ini?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cek kipas kalau kipas ok cek heater,thermostat heater,atau timer...

      Padam
  44. mesin basuh saya jenama toshiba. x boleh pusing.. rupanya piring dalam tu dah haus, cari alat ganti kat kedai Rm130. mahal ker murah tuu yerrr

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mahalla tu.biasa dalam 40 je.klau beli kat besi buruk lagi baik.rm30 blh dpt sebiji mesin.lpas ambil piring , barang lain boleh simpan untuk masa hadapan.contohnya water inlet valve.kadang2 orang jual pada besi buruk bukan sebab rosak.sebab body karat.

      Padam
  45. Salam Bro Admin..minta komen skit..masalah mesin basuh,jenama Sharp 6.5kg,skarang ni bila basuh dia hanya pusing sebelah arah jam shj,perkara ni berlaku slps makenik menukar motor spin yg baru..nak buat camana ek..minta komen Bro Admin..

    BalasPadam
  46. salam mesin saya ada mslah keluar air perlahan-lahan..chek mmg ada duit syilinh n kuarkan..tp masih lg air keluar..ape mslh mesin sy ni ye?

    BalasPadam
  47. slm..saya telah tukar glass defrost heater dan termostat baru.. bila mode defrost start..230vac supply ada utk heater..bila saya connect heater..masalah heater tak berfungsi..bila saya measure hanya ada 2vac sahaja..
    adakah ada short circuit?

    BalasPadam
  48. water heater yg masak air tu bile on satu rumah black out. knp

    BalasPadam
    Balasan
    1. heater rosak, tukar heater @ bli lain jek bang

      Padam
  49. salam nk tanya kenapa aircond saya keluar air mcm bocor.apa yg perlu dibuat

    BalasPadam
    Balasan
    1. takung utk salur air sumbat

      Padam
  50. Masalah peti sejuk bhgian atas sejuk bwah xsjuk..

    BalasPadam
  51. salam..saya guna aircond york, masalahnya bila on berfungsi macam biasa, tapi dalam masa beberapa minit je ia auto tidak sejuk,lampu di indor bekelip2,bila matikan dan hidupkan semula ia sejuk balik, tapi perkara yg sama berulang,boleh tahu apa roskanya dan macam mana nak repair?tq

    BalasPadam
  52. Nak bertanya sikit, kat mana kedai spare part mesin basuk di sekitar kuala lumpur, puas hamba mencari tak berjumpa. Tq.

    BalasPadam
  53. nak tanya.. apa punca kalau air cond saya bunyi bising?

    BalasPadam
  54. sy ada mslh dgn peti sejuk d
    sy model hitachi 2pintu.. mslhnye 2 bhgn ats n bwh x sejuk..lampu pd bhgn bwh menyala... naper ye?

    BalasPadam
  55. Petia ais tidak sejuk.apa masalahnye

    BalasPadam
  56. Peti ais model Panasonic, freezer di bah bwh..lampu menyal ok tp x sejuk..sy pikir gas abis..tp btol ke? mcmna nak repair? anggaran kos berbaloi ke @ bli jer peti ais baru...help...

    BalasPadam
  57. Mein basuh jenama Lg.Masalahnya x bolh nak posing.Air x masuk....

    BalasPadam
  58. nak tanya kat mana saya blh beli tempat letak minuman peti ais yg biasanya kat bhgn pintu peti ais..saya punya tmpat letak mnuman da patah n xblh guna dah..help plz...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kat besi buruk banyak.sekeping atau set dalam 2@ 3 ringgit je.bawa sekali sample.

      Padam
  59. Peti ais sya xsejuk.xmau beku..apa mslhnya??

    BalasPadam
  60. salam...mesin basuh saya toshiba aw7460em. air masuk tp x boleh takung, duit syiling xde. tp bl on je mesin valve dia akan buka.off valve akan tutup.bl spin dan buka pintu tub x stop, alarm ada.apa masalah mesin saya tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu mother board.klau ada asas membaiki dan pandai menggunakan solder bolehlah menjimatkan kos dgn tukar componen kat board tu.kompen yg perlu ditukar kat board tu harganya dalam rm3 sahaja.Board toshiba agak mahal.boleh mencecah rm200 lebih.

      Padam
  61. Salam
    Peti sejuk saya tidak sejuk maksima apabila laras suhu sejuk pada maksima, peti sejuk 2 pintu LG, nak beku pun susah. tapi atas sejuk.. apa masalah nye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk analis masalah tuan, buka cover yg menutupi coling coil.perhatikan adakah coling coil dipenuhi lapisan ais atau lapisan ais hanya sekadar 2@ 3 line sahaja pada cooling coil.Sekiranyanya penuh dgn ais .tukar timer.tukar bio metal termo@ defrost termostat.check termo fius dan defrost heater.

      Sekiranya ais hanya berada pada 1 bahagian coling coil sahaja.masalah ini adalah rumit.melibatkan tiub kapilari yg halus itu tersumbat.perlu diganti tiub tersebut dan proses mengisi gas dilakukan.
      Klau ada yg kurang paham boleh hubungi saya: 019- 2002554 cikgu husin.www.cikguhusin.com

      Padam
  62. salam... sye nk tye solenoid valve untuk mesin basuh bhgian keluar air tu anggar berape harge ea?? yng jenis 240v ac???

    BalasPadam
  63. Mesin basuh jenis panasonic naf65b2. Bila air masuk x behenti sampi level yg kite set. Level pressure pum , tiub dah tukar tapi air tetap x stop.

    BalasPadam
  64. Sy nak tnya, knape lampu petu sejuk sy xmenyala? Peti sejuk sy brfungsi dgn baik cuma lampu je xmenyala.. sy dah try tukar bulb tp masih xmenyala jugak.. mintak pandangan, trimakasih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suis pintu yg kat dinding tu.fungsi suis tu ada yg semata2 untuk on- off kan lampu dan ada jenis combination on- off lampu serta on- off kan kipas yg dalam tempat buat ais.biasanya suis terletak dibahagian tepi pintu atau dalam bahagian simpanan air dan sayur.

      Padam
  65. Jenama aircond panasonic selepas saya bersihkan jaring penapis udara tiba-tiba aircond saya bunyi lain macam seperti ada yanh tersangkut

    BalasPadam
  66. Salam tuan, mengapa aircond saya sekarang tidak ada air mengalr keluar dari hosnya, suhunya masih sejuk tp lama kelamaan kompressor di luar berbunyi pelik,bergegar.

    BalasPadam
  67. Assalammualaikum Tuan. Mesin basuh saya jenama Midea (MFW-70PS). Tak sampai 3 tahun menggunakannya. Sebelum ia berhenti berfungsi semasa spin, saya mendengar letupan 2 kali, kemudian bau getah terbakar. Apakah spare part yang rosak dan berapa anggaran upah beserta spare parts yg perlu diganti. TQ.

    BalasPadam
  68. Salam. Peti sejuk saye x leh nk slow dia punye suhu, sampai tebal dia punye fros tu. Tekan defrost pun x berfungsi. Slalunye bile tekan defrost tu, ia masuk dalam sehingga frost dh clear akan auto kuar balik. Tapi skrg buton defrost tu x lekat2, tekan, ia kuar balik. Ape problem nye? Tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tukar termostat.Alat yg kita control suhu 1.2.3 tu.

      Padam
  69. salam..saya nak tanya.jika freezer xsejuk.ape punca ye?2kali servis.tp bila tutup,jd mcm tu semula.2kali servis.dia bg th sumbat.ade cara x utk baiki sendiri?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jenama apa peti sejuk tuan?Sb setiap jenama@ brand ada signature problem dia.

      Padam
  70. sy nk tnya psl msin bsuh, jnis manual pa mslh d bhgian cuci tdk bfungsi, apa yg rosak 2, tlng gtau mslh nya kt sy, msj kn sy d no 0195583002 bntuan anda amt d hrgai

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tgk jenama.kalau yg cap ayam punya mungkin motor rosak.kalau yg branded mungkin capasitor atau spin timer yg rosak.capasitor dlm rm6.timer dlm rm 15.klau motor spin dalam rm50.boleh beli kat jalan pasar pudu.

      Padam
    2. sy puya peti ais chiller tersumbat,sy jolok dia x blh smpai ke tegah,cm ne nak buat

      Padam
  71. Salam..peti sejuk rumah saya bila disambungkan plug bekalan eletrik akan blackout..apa masalahnya.

    BalasPadam
  72. Salam..tumpang tanya...peti ais rumah saya lampu hidup..tp tidak sejuk..ble saya goyang2kn dia hidup dan sejuk..dlm beberapa minit mesin dia off..tp lampu ttp hidup..goyang semula dia hidup..ape masalahnya..baru je jd..

    BalasPadam
  73. Peti ais jenama samsung..lampu hidup tp xsejuk..mesin pun xbgerak..tp bila saya goyang2kn mesin bgerak dan sejuk..tp xlama dalam brape minit dia stop..pastu goyangkn blik okey plak..knp ye..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah berapa lama pakai? Kalau x sampai 5 tahun kebarangkalian ptc relay atau capasitor.klau model lama sangat mgkin juga compresor kong.

      Padam
  74. Assalammualaikum... saya ada oven jenama cornell dapat hadiah dah setahun lebih tak pernah guna, masa mula-mula guna semua ok, lepas guna 5-6 kali timer tak bergerak apa masalahnya dan macam mana untuk baiki,, jenama cornell CEO-T35

    BalasPadam
  75. Tv meletup brand cina boleh di baiki tak..kos biasanya berapa

    BalasPadam
  76. Salam bro..penghawa dingin(samsung) umah tiba2 xhidup....check soket 3plag ok..knapa ya?

    BalasPadam
  77. Salam.. mesin basuh lg wft556.. mane nak dpt kan magnet lid switch kat KL..? Macamane nak sambubg wayar kalau taknak pakai magnet?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Potong wayar dan sambung direct

      Padam
  78. dekat tmpat kerja saya ad satu petisejuk 1 pintu tuk repair (tampal)..semua kerja dah siap.skang tinggal nak ngisi gas je..tolong ajar.saya pakai meter aircond rumah..

    BalasPadam
  79. Salam,,boley bg number phone,?

    BalasPadam
  80. Salam.. bro meain basuh saya tiba2 x hidup.. fius kat plag da cek... apa masalahnya ye? Kalau tukar fius kat body tu harga berapa erkk??

    BalasPadam